Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.1.2008, Pavel Bureš, recenze
V těchto dnech se začíná prodávat první smartphone společnosti Palm vybavený QWERTY klávesnicí, 150 MB uživatelské paměti a displejem o rozlišení 320 x 240 bodů. Jestli obstojí v tvrdé konkurenci, to se dozvíme ze samotné recenze.
Venca256458 | 24.3.200918:44
Proberte se a začněte myslet vy definice! Mel jste treo nekdy v ruce? I samo o sbe Treo rika ze je smartphone! Pochybuju vy idiote ze vyrobce nevi co vytvoril.LAčníte po definicich tak se podivejte na debilitu a chudobu asi va mbude nejblizsi!
Odpovědět0  0
Janica | 4.2.200814:23
SUPER STRÁNKY : WWW.MIO­-TREO.INFO
pro palmáky. Fakt díky.
Odpovědět0  0
pleva (67) | 15.1.200816:58
Že je smartphone bez dotykového displeje je tenhle týden největší kr....., co jsem se dočetl.
Smartphone je definován jinak ­- viz Wiki a nepředpokládám, že definici tvoříte vy svévolně

http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Smartphone

pokud neumíte en , je stránka i v češtině

citace definice ­"interface such as a miniature QWERTY keyboard, a touch screen ­"

Někdy je lepší připustit chybu, než začínat flame..
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.1.200817:15
Zastávám dělení, které se používá v českých médiích již pěknou řádku let. Je pravda, že část zařízení nepasuje stoprocentně do žádné kategorie a je třeba se pokusit vycítit, kam asi zařízení spadá a zařadit je mezi zy přístroje, které jsou mu nejvíce podobné ­(a nejlépe totožné­) jak po stránce ovládání, tak i co se funkcí týče.

Když už jste zmínil wikipedii ­- definici smartphonu na tomto webu jsem viděl ­(i v české mutaci­) a problém je, že Wikipedia nezná komunikátor ­(v anglické podobě communicator­). Když si toto slovo pokusít vyhledat, uvidíte odkazy na firmy, aplikace a jednu řadu Nokií. Žádný komunikátor jako obecné označení přístroje Wikipedia nezná. Wikipedia zkrátka hází všechny přístroje do jednoho pytle, americká média ­(alespoň ta co sleduji­) často také. U nás se používá detailnější dělení naznačující, jakým způsobem se s přístrojem pracuje.

Někdo může tvrdit, že by se přístroje měly řadit podle toho, jak je řadí výrobce. Toto já soobně nedoporučuji, neboť řada firem ve snaze odlišit svůj produkt si uměle vytváří nové kategorie. Jako příklad bych uvedl Palm Lifedrive. Když se začal prodávat, četl jsem propagační materiály, v nichž stálo zhruba toto: ­"Palm Lifedrive není PDA, je to Mobile Manager­". A celý text byl ve stejném duchu, tj. že díky 4 GB disku se z LifeDrive stává něco úplně jiného než PDA. Přitom se přístroj stejně ovládá, nabízí stejné funkce atp.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.1.200817:16
Pokud by mě někdo chtěl chytit za slovo, tak si dovolím upravit první větu na ­"Zastávám dělení, které používá řada českých médiích..."
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.1.200817:38
Ještě si dovolím malé doplnění k 2 předcházejícím reakcím. Zaměřme se na spol. Palm a její Windows Mobile ­(je teďka jedno zda Standard nebo Professional­) zařízení. Koukněte se na Treo 750 ­- má dotekový displej a WM 6. Potíž ale je, že i přes snahu Microsoftu si člověk s ovládáním tlačítky nevystačí a občas zkrátka ten stylus vytáhnout musí. Pak je tu testované Treo 500, kde dotekový displej není. Měly by být tyto přístroje ve stejné kategorii, když každý sází na odlišné ovládání a poskytuje i odlišný komfort ­(znatelný např. v navigačních aplikacích­)?
Odpovědět0  0
pleva (67) | 15.1.200819:35
Pro mě se přístroje liší tím, že mají OS. Přiznám se, že bych 500 nechtěl ani náhodou právě kvůli absenci touchpadu a asi i kvůli WM6. Palm OS je asi na svém konci, ale plně dostačující a srovnávat OS je ošidné.
Kromě úvodu s ošidným zařazením je recenze moc pěkně napsaná. Nic to nemění na faktu, že tenhle ­"krám­" je spíš úlitba trhu pro mladé, než smartphone, protože pracovat s ním asi nepůjde, jako kalendář bych ho také používat nechtěl a tak nezbyde, než jen posílat sms.....
Odpovědět0  0
Zdeněk Michálek (284) | 15.1.200819:48
Původní význam slova ­"smartphone­" zatemnili sami výrobci. Zářným příkladem je třeba právě Palm, který často marketuje i své komunikátory jako ­"smartphones­". Důvod je jasný ­- PDA se obecně prodávají špatně, smartphony dobře ­- nazvěme proto komunikátory smartphony a úspěch je zajištěn. Dtto pro RIM.

Argumentace odkazem na Wikipedii mi ale přijde zhruba stejně přínosná jako argumentace mé fyzikářky v osmé třídě základní školy. Vymyslel jsem tehdy obzvláště zajímavý princip perpetuum mobile ­(samozřejmě blbost­) a chtěl jsem, aby mi argumentovala, proč to nemůže tak být. Paní učitelka mě s sebou vzala do kabinetu ­- já napjatě čekal, co bude, že mi vysvětlí, kde mám v úvahách chybu.

A milá paní učitelka ­- vzala knížku z regálu, otevřela ­- a ukázala mi odstavec, kde bylo napsáno: ­"Perpetuum mobile je nemožné­". Prostě: tady je to napsáno, tudíž je to pravda, argumenty netřeba. Ano, pravda to může být, ale takový způsob argumentace je pouhou demagogií.

Odpovědět0  0
pleva (67) | 15.1.200822:42
Analogie vaší fyzikářky a Wiki je poněkud demagogická.
Jedná se určitě na obou stranách o slovíčkaření, ale definice anglického smartphone je jednoznačná a v řadě pramenů včetně Wiki. Řada užívaných ustálených spojení je dána historickým vývojem a v této oblasti je velká konvergence.
Odpovědět0  0
pleva (67) | 15.1.20088:39
Nevím, zda Vám jen nevyšla formulace, nebo neznáte fakta, ale QWERTY klávesnice mají Trea už dlouho ­(minimálně od 600­) a to klávesnici velmi kvalitní. Proto je věta první s QWERTY.... zavádějící.
Je mi líto, že Palma nezrecenzoval někdo, kdo s nimi má zkušenosti ­(byť má WM 6.0)
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.1.20089:34
Píšu, že jde o první smartphone, tj. přístroj bez dotekového displeje. Který jiný přístroj bez dotekového displeje a s GSM Palm vyrobil? Pokud vím, tak žádný, proto je Palm Treo 500v první.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.